לעיתים הנורא מכל קורה. אדם יקר, אהוב, בן משפחה מוצא את מותו בנסיבות טראגיות בתאונת דרכים. זוהי סיטואציה מורכבת בעיקר עם המנוח היה המפרנס או המפרנסת בבית, האדם שאליו כולם סמוכים לשולחנו. לכן חשוב גם מתוך האבל והמצוקה הנפשית המובנת לעשות מספר פעולות שיבטיחו לכם לפחות את הפיצוי והסעד לו אתם זכאים.
הזכות לפיצויים בעקבות מוות בתאונת דרכים
אם אתם קוראים שורות אלו ורצה הגורל וקרוב אליכם או מישהו מבני משפחתכם נהרג בתאונת דרכים, תנחומינו. מקרי מוות בתאונות דרכים מותירות אחריהן לא אחת יתומים, אלמנות או אלמנים ומי שבשפת המשפט קרויים, תלויים, כלומר הם נסמכו על המנוח לצורך קיום חייהם הסדירים. הזכות של התלויים בנפטר לקבלת פיצויים מעוגנת בסעיף 78 לפקודת הנזיקין:
"גרמה עוולה למותו של אדם, והיה אותו אדם, אילולא מת, זכאי אותה שעה לפיצויים לפי פקודה זו בעד חבלת גוף שגרמה לו העוולה – יהיו בן זוגו, הורו וילדו זכאים לפיצויים מן האדם האחראי לעוולה." זכותם של התלויים מגיע מכוח קשרי המשפחה שיש לנפטר עם התלויים בו. הדבר יכול לחול על בני זוג, צאצאים או הורים של הנפטרת או הנפטר.
תביעת הפיצויים תכלול התייחסות לאבדן הביטחון הכלכלי הנובעת מהפסקת ההכנסה של מי שנהרג ושימש כמפרנס. ובאותו הזמן גם מהתפקיד של המנוח או המנוחה כאם כאישה וכמי שמטפלים במשק הבית. מידע למשפחות נפגעי תאונות דרכים ניתן למצא במקומות שונים בעיקר במחלקות הרווחה או סניפי הביטוח הלאומי.
מי מגיש תביעה בשם אדם שנהרג באונת דרכים?
במקרה בו נהרג אדם בתאונת דרכים, היורשים התלויים בו רשאים כאמור להגיש תביעה על שמו והם יהיו אלו אשר יזכו קבל את הפיצויים השונים שיגיעו למנוח בעקבות המקרה. כלל התשלומים מחברת הביטוח השונות יופנו אל היורשים. במידה ולמנוח ישנה צוואה כתובה ומסודרת, או אז סכומי הכסף יחולקו בהתאם לרשום בצוואה.
במקרה והמנוח נהרג בתאונת דרכים ולא השאיר אחריו צוואה, יורשיו יהיו על פי הרשום בחוק על בסיס מצבו המשפחתי. במדינת ישראל לא עולה שאלת האשם במקרה של תאונת דרכים לצורך קבלת פיצוי על בסיס חוק הפלת"ד, גם מי שנהרג בתאונת דרכים שהתרחשה באשמתו הבלעדית של המנוח, יהיו זכאים לקבלת פיצוי. אם זאת מומלץ ביותר לשכור את שירותיו של עורך דין תאונות דרכים.
איבדתם בן משפחה בתאונת דרכים מה עושים?
ההתמודדות עם אבדן של אדם קרוב היא לעולם אינה פשוטה, תאונת דרכים הופכת אירוע זה לפתאומי וללא הכנה מה שמקשה מאד על התפקוד. בשל כך חשוב להיעזר ולקבל מידע למשפחות נפגעי תאונות דרכים. בנוסף כדאי לבדוק ולטפל בנושאים הבאים:
- ליווי מקצועי – הפעולה הראשונה המומלצת היא פניה אל עורך דין תאונות דרכים שילווה אתכם מרגע זה בכל שלב נדרש.
- ביטוח לאומי – הביטוח הלאומי מעניק סל נרחב של סעדים וגמלאות המוענקות במקרים אלו, בררו את זכויותיכם.
- חברות הביטוח – החברות אשר מבטחות את ביטוח הרכב מחויבות במתן פיצוי מהיר, גם אם הוכחה אשמת המנוח.
- צו ירושה – בדקו האם המנוח השאיר אחריו צו ירושה שיוכל להעניק לכם את השימוש בנכסים שהותיר אחריו.