הודיעו לי על פיטורים בשיחת טלפון – האם יש פה עילה לתביעה?

שתפו את הכתבה עם חבר/ה עכשיו!

כתבות נוספות בנושא

על פי בתי הדין האזוריים לעבודה, כל הודעת פיטורים שנמסרה דרך הטלפון נחשבת לפגומה ולחוסר תום לב. זוהי הפרת חובת ההגינות של המעסיק כלפי עובדיו ולכן קיימת עילת תביעה. מדוע הדבר נחשב לבלתי חוקי וכיצד היו אמורים הפיטורים להתרחש בפועל? כל המידע כאן:

 

אף אחד לא נפרד טלפונית

בספר המוסר הבלתי כתוב שבין אדם לחברו, ישנה מוסכמה שקובעת כי סיום התקשרות דרך הטלפון הוא איננו דבר מקובל. בני זוג שמכבדים את הצד השני יעדיפו להזמין אותם לשיחה בארבע עיניים וכך גם מעגל חברויות שצריך לסגור יפה, לרוב ישתדל למצות את עצמו בשיחה כנה וראויה.

לכן מבחינה אתית ומצפונית, זה הרי הגיוני מאוד שפיטורים בטלפון לא ייחשבו כדבר מקובל. אבל מדוע מדובר גם בעבירה על החוק?

 

חוקי הפיטורין בישראל

פיטורים ממקום העבודה מחייבים את המעסיק לפעול בהתאם לחוקי העבודה החלים עליו במדינת ישראל. אם ברצונו לפטר עובד, עליו להזמין אותו לשימוע באמצעות מכתב. במכתב תופיע סיבת רצונו של המעסיק לסיים את עבודתו של אותו עובד במקום ואם באפשרותו לעשות זאת, עליו גם לצרף מסמכים מגבים לטיעוניו (למשל דוחות שמראים הישגים בלתי מספקים וכו').

לאחר מכן יתקיים השימוע, כאשר במסגרתו העובד יוכל לספק טיעונים רלוונטיים להגנתו. על פניו ההחלטה הסופית לגבי הפיטורים לא תתקבל במעמד השימוע עצמו, מאחר והחוק מעוניין שהמעסיק יקבל זמן קצר (יום-יומיים) לחשוב על הטיעונים שנמסרו לו ולשקול אותם. משנפלה החלטה על הפיטורים, יש למסור הודעה מוקדמת לפיטורים לעובד עצמו ובה תאריך מסירת ההודעה ומועד תחילת הפיטורים.

 

הודעה מוקדמת והודעת פיטורים

תקופת הזמן בין ההודעה המוקדמת לתאריך כניסת הפיטורים לתוקף נקבע באופן שרירותי בהתאם לוותק וסוג המשרה בה נושא העובד. לרוב מדובר על התראה מראש של חודש ימים, לעובד בעל וותק של שנה לפחות. עם סיום ההעסקה, יש להעביר לעובד מכתב פיטורים שבו פירוט תאריך תחילת העבודה, תאריך סיום העבודה (תאריך זה מציין את סיום יחסי העובד והמעביד) וגמר חשבון שמפרט את זכויותיו הכלכליות של המפוטר.

 

איך לתבוע בגין פיטורים בטלפון?

את כל אלו כפי שהנכם מבינים, אין שום דרך לבצע בשיחה טלפונית. ולפיכך, מעסיק שמפטר עובדת או עובד בטלפון עובר עבירה ברורה וחמורה על כמה וכמה סעיפי חוק. מה עושים עם זה? אם פוטרתם טלפונית, עליכם לפנות לעורך דין עבודה שיגיש תביעה מסודרת ויעמוד על כל זכויותיכם. במעמד בית הדין לעבודה, יהיה ניתן להורות שהמעסיק ישיב לאותו עובד את משרתו או להטיל עליו תשלום קנסות ופיצויים לעובד.

 

ביטול הפיטורים והשבת העובד לעבודתו

מעסיק שפיטר את העובד שלו לא יכול לחזור בו מהודעתו ללא הסכמת העובד לכך. זהו כלל שתקף לכל צורות הפיטורים, בין אם היו תקינות ובין אם לאו. ועם זאת, גם פיטורים שבוצעו שלא כחוק לפעמים מתגלים כאקט שבוצע מתוך כעס רגעי או בעקבות סיטואציה קשה, שגיאה בקבלת ההחלטות או לחץ. במקרים אלו, בית המשפט יגלה התחשבות ויורה על השבת העובד למקום עבודתו.

לקריאה נוספת על חוקיות הפיטורים, הפרות מעסיק וזכויות עובדים לחצו כאן – https://liatfaigel-law.co.il/עורך-דין-דיני-עבודה/פיטורים

 

עורך דין עם טלפון